About this blog

Wali - Doaku Untukmu Sayang

wali band

kau mau apa, pasti kan ku beri
kau minta apa, akan ku turuti
walau harus aku terlelah dan letih
ini demi kamu sayang

reff:
aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada iIlahi
tuk satukan kami di surga nanti

tahukah kamu apa yang ku pinta
di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

repeat reff

(Tuhan tolong aku, jaga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

repeat reff

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

powered by lirik lagu indonesia

Pages

Thursday, January 31, 2013

JR--->Mari Beramal :: Saham Wakaf Johor..

 
Dunia sekarang sangat mudahkan..
nak dapatkan pahala pun mudah..cuma nak atau tidak..ikhlas atau tidak..
dengan kemajuan dunia teknologi...semuanya di hujung jari..
klik sahaja...insyallah pahala pun dapat..
 
kali ni nak ceriter tentang saham wakaf Johor,
awal bulan Dis 2012 hari, masa bayar fidyah puasa arwah hubby, 
terjumpa pamplet ttg saham wakaf kat pejabat agama Muar..
 
Menarikkan??... 
seperti kita ni, nak berjihad berperang pi sabilillah mungkin sukar..
so, mungkin wakaf adalah pilihan yang baik...
tak mahal..
 
Sabda Rasullullah..
So, mari kta tengok maklumat2 tentang wakaf ni..



 Antara projek-projek Saham Johor ialah Wakaf Mushaf Al Quran, Wakaf Asrama Pelajar Mesir, Wakaf Sekolah Agama dan Wakaf Bangunan Perniagaan..

Cara belian wakaf ini boleh dibuat secara manual (isi borang) atau online..
Bagi aku, on line lagi mudah kan..pi kat website sini...
kener daftar dulu sebagai ahli...so kita adah ada akaun dengan saham wakaf ni..
so bila2 masa2 kita boleh membeli saham wakaf ni..
biler dah daftar sebagai ahli , kita dah boleh start membeli belian wakaf ini..
harga minimun seunit RM10..bagi aku ia tak membebankan...
Boleh belikan untuk diri sendiri, anak-anak,ibu bapa atau 
org2 yang telah meninggal dunia....






sesiapa yang berkesempatan untuk buat secara manual, borang ader disediakan..
Just walk in mana2 pejabat kadi atau pejabat agama muar yang berhampiran..



Pembelian Saham Wakaf.
------------------------------------------------------------------------------

Saham wakaf boleh dibeli melalui dua cara :

1. Hadir ke kaunter Zakat dan Wakaf dan membeli Unit saham wakaf melalui kakitangan yang bertugas. Hujah dan Resit pembelian akan diberikan serta merta

2. Membeli saham wakaf secara online dengan cara pembayaran melalui FPX (Online Banking Financial Process Exchange). Pembelian dilakukan sendiri oleh pewakaf dengan mengakses sistem menggunakan nama pengguna dan katalaluan yang didaftarkan, kemudian pengguna perlu memasukkan unit saham yang dikehendaki. Memilih cara pembayaran FPX dan kemudian pengguna akan di bawa kepada sistem transaksi kewangan terus daripada Online bank yang dimiliki oleh pengguna seperti Mayban2u, Cimbclicks, dan sebagainya.

Setiap pembelian saham wakaf InsyaALLAH akan dapat memberi manfaat kepada umat Islam  dan menjadi pelaburan anda untuk akhirat.
 
semoga amal jariah yang kita buat diterima Allah..
serta mendapat keredhaan Allah...
Aminnn....

❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya..Tinggalkan Link Anda..Saya akan Cuba Menjejakinya..❤

Friday, January 25, 2013

JR --->Shopping brg sekolah @ wixon Muar & Mydeen Melaka ..PART 2..

 
salam Jumaat semua..
salam penuh kerahmatan... 
semoga kita sentiasa mendapat rahmat dan kasih sayang dari Allah swt..
 
entry hari ni sambungan dari entry lepas
anak dah sebulan masuk sekolah, hehheeh
takper lar..janji hado kan....

Misi Shopping brg sekolah Jannah diteruskan di Muar pulak..
plan kali ni nak tambah 3 helai baju kurung dan nak carik 4 helai baju pinafore..
almaklumlah masa kat parkson MP Melaka hari tu dah dpt 2 helai baju kurung kan...


budak yang terlebey happy...
sesi try baju..



untuk tudung pulak, kat Wixon tak jual tudung yg ader awning..
aku nak carik yang ader awning sebab nanti kat sek agama ABIM , 
jannah banyak berlajar sembahyang..
so kejernya nanti mesti bukak tudung kan..amik air sembahyang..
pandai2 jer mak ko ni Jannah kan...kalau malas nak gosok tu, cakap jer lar...hahhaah..

ader budak verangan nak pakai tie..hahah

sesi try pinafore lak...


ramai perunding imej bebas...
pastu ingat nak belikan Jannah ni kasut sekolah Asadi..sekalik dia x nak..
ishhh nak carik brand princess gak..

muka masam kener try kasut...

bukan baju jer beli..bekas air pun dapat sekali...hehheeh
tudung sekolah awning ni beli kat mydin..
seb baik member opis bgtau...
murah jer RM5 sehelai..beli 3 helai jer...
beli ngan anak tudung sekali...

so, lengkaplah barang2 sekolah Jannah...
cuma tinggal bayar yuran dan pi berlajar kat sekolah..
next entry lar aku citer2 fasal sekolah...

❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya..Tinggalkan Link Anda..Saya akan Cuba Menjejakinya..❤

Kau Teristimewa, tapi DIA yang sempurna ---> Fidyah Puasa

 
Salam Maulidur Rasul...
hari ni entry berkisarkan tuntutan menunaikan bayaran fidyah puasa arwah hubby..
Alhamdulillah...3 minggu after arwah hubby meninggal dunia, 
aku terus pi pejabat agama Muar..
tunaikan bayaran fidyah puasa yang tertinggal..
sepanjang aku berkahwin ngan arwah, setahu aku dia berpuasa penuh...
cuma tahun terakhir, tahun 2012 arwah memang tak puasa sebulan..'
disebabkan keperluan kener makan ubat dan kimoterapi..

dari pengetahuan aku yg cetek ini, fidyah puasa, hutang simati kener bayar..
aku bukan hanya bayar fidyah puasa utk 30 hari (tahun 2012), 
tapi aku bayar untuk tahun2 lalu..
jumlah aku bayar fidyah puasa arwah hubby untuk 155 hari..
anggaplah ader tahun2 lalu yang arwah tak puasa penuh..
biar lebih ,jangan kurang..
mana tahu masa remaja dulu, ader ponteng2 kan...
ni termasuk dengan kiraan sepanjang hidupnya..
so, macamana kiraannya???

umur arwah  hubby meninggal (2012) : 38 tahun
2012= 30 hari (jumlah penuh arwah tak puasa)
oleh itu kita amik dari umur 37 tahun utk anggaran arwah tidak puasa seumur hidupnya....
** kita anggap pengiraan kiraan start puasa  umur arwah 12 tahun (tahun 1986)..
so 37 tahun -12 tahun = 25 tahun...

aku anggarkan (anggapkan) setahun dia tak puasa = 5 hari
oleh itu 5 hari x 25 tahun =125 hari (dari 1986 -2011)
125 hari (tahun 1986-2011) + 30 hari (tahun 2012) = 155 hari
155 hari X RM2.00 = RM310.00

Itulah antara kewajipan aku sebagai isterinya di dunia ini..
semoga ia diterima Allah S.W.T...
Lepas ni baru plan nak buatkan haji dan jugak tempah batu nesan, kepok untuk arwah...
semoga dipermudahkan segalanya...

Ya Allah Ya Tuhanku..
Kau ampunkan dosa2 suamiku..
Terangilah kuburnya..Lapangkanlah kuburnya..
Tinggikan lah darjatnya...
Kurniakan nikmat kubur dan nikmat syurga kepadanya...
Tempatkanlah dia bersama2 orang2 beriman...
Amin Ya Rabbal Alamin...


❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya..Tinggalkan Link Anda..Saya akan Cuba Menjejakinya..❤

Tuesday, January 22, 2013

JR ---. Shopping brg sekolah Jannah @ MP Melaka....PART 1

 
beri laluan pada citer bulan 12 2012..
walaupun banyak entry dlm draf dari bulan ogos 2012..
kisah raya aidilfitri 2012 pun tak up lagi...
heheheh

Citer ni berlaku hujung bulan disember 2012 hari tu...
sebenarnya tujuan utama pi melaka, nak pi Celcom ..
nak tukar nama bil hp arwah hubby kepada nama aku..
rupa2nya, walaupun melaka kecik..tapi jalan2nya susah gak..
tak jumpa2 pun Celcom tu...hahahah..
memang dasar tak pandai nak baca jalan kan..
so tukar plan ke 2..shopping brg2 sekolah jannah..
maklumlah my Jannah dah nak masuk darjah 1..
kitaorg pi 2 kereta..bawak sekali MIL ngan maid sekali..
so jom layan gambar... 
    
tengah rambang mata..
yg paling excited tentulah Jannah & Rizqi..berlari2 sana sini,,rambang mata..
heheh..seb baik ada sepupu2 yg rajin melayan...

misi pertama carik beg sekolah...
ader dua pilihan beroda @ tidak,,disebabkan jarak pintu masuk SK convent  ke kelas agak jauh, so pilihan ialah yg beg sekolah yg beroda..
mak oiii mahalnyer brg2 sekolah anak2`zaman sekarang..
seb baik sorang jer yg sekolah..kalau ramai..mahu PITAM blink..blink...
ni pilihan jannah..tapi tak memenuhi spec..kecik sangat...
misi ke 2 mencarik kasut sekolah...brand yg diminati princess..tapi dah sold out..
seb baik ader brand Barbie..not bad jugak...beli pun 2 pasang..sebab ader 2 pasang yg lama..masih ok..
carik juga stokin..beli 2 pakej..6 pasang semuanya..

pandai pakai stokin sendiri..


Rizqi pun amik kesempatan membeli colour warna..seb baik dia x nak beli beg sekolah..
kalau tak memang betul2 pitam aku..heheheh
Misi ke 3 , pulak memcarik baju sekolah..
plan asal nak carik 5 helai baju kurung...
nak carik 2 helai jer baju pinafore jannah..
Aku plan nanti Jannah sekolah convent pakai 2 hari baju kurung,
 2 helai pinofere dan 1 hari baju sukan..
so baju kurung untuk sekolah agama ABIM 3 helai untuk 5 hari...
(tapi biler real sekolahnya, dah berubah plannya)..
Jannah x nak pakai baju kurung , kecuali hari Jumaat....
leceh nak jaga...selalu aku ingat makan angkat baju..
duduk angkat baju..tu agak susah kot bagi dia...
so terpaksa tambah 2 helai lagi pinafore...

Baju kurung brand canggih jadik pilihan..beli 2 helai dulu siap ngan kain biru..
tapi semua kener alter balik...kain labuh..lengan baju labuh..
huhuhu..jenuh..sib baik ader SIL, pandai jahit..
senang jer...


saling sayang..saling melengkapi...
ntah apa yg sedang dibincangkan mak mentua ngan maid tu.
 pastu my JR dah inform lapar..sokitaorg singgah pizza hut ..


after makan, singgah kedai Popular..
carik brg2 sekolah JR..tambah2 yang patut kan....
sebenarnya brg2 sekolah dorang dah ader...dah nak jadik kedai stationery lak aku..
semuanya lengkap...hahahah


Dalam pukul 6 jugak kitaorg duduk kat MP tu..,
pastu kita org balik muar...


sempat menyopping kasut..penat jalan..heheeh


  so, alhamdulillah..sekurang2nya 80% brg-brg sekolah jannah dah settle..
yg lain2 20% shopping kat muar jer..
itu next entry yer...
hehehe..teruja anak nak masuk darjah 1...
 

❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya..Tinggalkan Link Anda..Saya akan Cuba Menjejakinya..❤

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...