About this blog

Wali - Doaku Untukmu Sayang

wali band

kau mau apa, pasti kan ku beri
kau minta apa, akan ku turuti
walau harus aku terlelah dan letih
ini demi kamu sayang

reff:
aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada iIlahi
tuk satukan kami di surga nanti

tahukah kamu apa yang ku pinta
di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

repeat reff

(Tuhan tolong aku, jaga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

repeat reff

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

powered by lirik lagu indonesia

Pages

Tuesday, November 13, 2012

JR ---> Holiday@ Ho Chi Min Day 1 /Part 1 (01/10/2011)


HO CI MIN DAY 1 (01.10.11)

1.      Check In Hotel

2.      Lunch @Restauran VN Halal

3.      Dinner  @ Restoran Saigon @ Halal

4.      Water Puppet Show 

  .   Cuci2 Mata kat Pasar Malam Bin THan 

Asssalamualaikum
ceriter kategori lama giler ..setahun yg lepas...

Sebelum anda membaca entry ini, diingatkan entry ini mengandungi gambar2 dan cerita2 yg banyak..
sila baca TIPS RIngkas Trip Ke Ho Chi Min /Saigon


 Firstly siyes cakap Ho Chi Min memang best…terbaekkkkk….


Trip ke HCM  dipilih pd bulan Oktober 
sebab September dan oktober adalah bulan istimewa kami laki bini..heheh
Trip ke ho chi min dari 01/10/11 hingga 4/10/11..

Malasnyer nak up story ni..
sebab malas nak pilih gambar yg banyak giler tu..
Tapi tabahkan hati,,kalau bertangguh lagi, memang x terbuat..
maklumlah banyak lagi entry nak dibuat..konon jer…

Beli tiket setahun yg lepas. Masa tu tiket kira mahal gak.
RM500 utk 2 org dewasa pergi dan balik.
sebab beli pun dah last2 offer..
plan asal memang tak nak bawak Jannah & Rizqi,
maklumlah tempat agak baru dan asing..
lainlah kalau pi Bandung kan.
.serumpun dengan kita walau pun tak sehati… 
tapi dalam 3,4 hari nak pi tu, tiba2 perasaan tak sampai hati 
nak tinggalkan wujud ..arghhh terpaksa hangkut gak.. 
apalah maknanya cuti kalau tanpa anak2,,
tak der gunanya aku teringat2 kat sana kan …
lagi2 JR dah pandai bercerita,,kalau baby, lainlah kan,,
memang ader lessen besar utk ditinggalkan.... 
janji hati senang kan anak2 ader depan mata…
masa ni tiket dah naik…2 kali ganda..

Hotel pilihan pun dibooking melalui agoda 3,4 hari sebelum bertolak.
hotel dipilih berdasarkan review pelancong yg pernah menginap di hotel ini…

Kenapa pilih ho chi min..
tengok survey rakyat Malaysia suka pi melancong kat mana..
kebanyakannya suka pi Bandung, Ho Chi Min dan China..
lagi pun kos nyer tak berapa banyak kan…heheh..
tapi kalau dah kaki shopping, pi tangkak pun boleh habis duit..hahahah….

Kitaorg gamble jer pi anak beranak.no tourist guide.
Preparation nak pergi tu dalam 1 minggu sebelum berlepas..
kalau ader masa terluang  bacalah blog2 blogger yg dah pernah pi HCM..
baca forum..amik tip dan tulis dalam buku catatan saiz poket tu...
semua maklumat dicatat sebaik mungkin.
 kirakan buku ni umpama kitab yg amat berharga..
duit rm pun ditukar ke VD (Vietnam Dong) kat sana…

Oh yer, kitaorg ader bawak bekal makanan cikit2 mcm maggi, roti, biskut dll…
untuk simpanan kalau2 ader problem malas nak kuar makan..heheh..
Flight  dari LCCT – HCM  dlm kul 9 +++ pagi..plan nak tidur hotel..
tapi check in rumah mimi aka mama farhan Emily...
lagipun tak pernah pi umah baru dia kan..siyes besar dan cantik.

thanks yer mimi atas kesudiaan menumpangkan kitaorg bermalam di rumah.
Sampai2 umah mimi, sham mama echa pun ader
Seawal 6 pagi kitaorg dah kuar dari umah mimi..
perjalanan amik masa 1 jam dari umah mimi ke LCCT..
sampai2 parking keter kat LCCT (yg berbayar..mahal ko..)
dan terus check in brg. Pastu kitaorg pi bekpest dulu kat Marrybrown.
-->Ok meh kita tengok gambar2 sambil bercerita… 
-->Sampai kat HCM Airport dalam kul 11+++..
kitaorg pi tukar dulu duit cikit cukup2 utk bayar teksi..
pastu kitaorg decide nak pi terus hotel.. 
nama hotel kitaorg ialah Hotel Hoang Hai Long 2
(nanti sat gi baru aku cerita bab hotel ni yer )…
masa ni hotel tak ready lagi pukul 2 baru boleh check in...
kitaorg tinggalkan beg2 kat hotel, kitaorg pi makan kat Restoren Halal VN Halal..
lllll
-->restoren ni memang fames dikalangan pelancong Malaysia..
makanan dia pun dah sama ngan Malaysia..
ader mee bandung lagi..hahahah….jarak dari hotel kitaorg tak jauh.. dalam 2,3 minit jalan kaki dah sampai..
Kat Restoren VN halal ni rupanya ramai rakyat Malaysia yg sedang menjamu selera..
betul lah apa yg dikata, HCM ni penuh ngan rakyat Malaysia.
Makanan dia biasa2`sahaje, tapi harga dia agak mahal jugak
sekali makan aku 4 beranak dalam rm50 – rm70.
padahal makanan yg kitaorg order yg biasa2 ajer …
Restoren yg menjual makanan halal di Vietnam agak banyak.
Tapi harga memang agak mahal.Kita org kat sana kalau nak pi 
tempat2 yg memang nak pi, kitaorg tulis siap2 nama kedai dan 
alamat tempat besar2 dan terang.
pastu tunjuk pada driver teksi.
Kemudian pas lunch kitaorg balik Hotel utk check in.
-->
Nak cerita bab hotel pulak.banyak hotel di HCM ni 
dari yg budget/backpackers hingga 5 star..
kitaorg pilih hotel ni sebab pertama sekali dia ader providekan bekpest yg halal...
jarang nak dapat hotel yg mcm ni..
memang harga hotel ni agak mahal dalam rm210 semalam…
taraf hotel ni 3 ***…selain itu lokasi yg strategic dan layanan staff yg baik. 
Lokasi nyer sangat dekat ngan Pasar BenThan, Pasar Malam Bin Than  
 dan jugak mudah nak dapatkan teksi.
Guard hotel siap tahankan teksi dan bagitau driver 
kita nak pi mana (dalam bahasa Vietnam)...
tapi kita kener bagitau guard hotel tu dulu..
hah tunjukkanlah nama kedai dan alamat kat guard tu.
lagi satu tempat tukar duit (money changer)
yg ok pun betul2 depan Pasar Ben Than.
Kita org lepak bilik dalam 2 jam.
solat dan mandi baru pi kuar lagi.

❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Saya..Tinggalkan Link Anda..Saya akan Cuba Menjejakinya..❤

0 pesanan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...